vrijdag 13 februari 2015

Gevelstenen

We zijn naar de bouwbeurs geweest in Utrecht. Ook al was dit eigenlijk een beurs voor professionals, we hebben er wel wat aan gehad. En in tegenstelling tot wat we gehoord hadden, liepen er echt wel een hoop mooie vrouwen rond. Euh, anyways, we hebben veel leuke dingen gezien. Een hoop waarvan de prijs een beetje te hoog is, zoals natuurstenen in de maat van bakstenen.
 
We hebben 2 stenen gezien die we nu overwegen, naast gewone bakstenen. De eerste zijn blokken van leem. De tweede is een steenstrip die voegloos geplaatst kan worden.
 
De lemen stenen zijn heel erg milieuvriendelijk. In vergelijking met een baksteen, wordt er maar 2 tot 5% van de energie gebruikt om een lemen steen te maken. En de bouwstof wordt in Nederland gedolven. Het is wel zo dat lemen stenen niet goed tegen stromend water kunnen, dus als een gevelsteen is het niet meteen de eerste keuze. Maar omdat de kleur toch al niet goed is, willen we de stenen schilderen met een Keim verf. Die zorgt dan, samen met het overstek van het dak, voor de waterdichtheid die meer dan voldoende is om de lemen stenen in te zetten als gevelsteen.
 
 
 
De steenstrips zijn normale gebakken bakstenen die doorgezaagd zijn en met tegellijm op een isolatieplaat gelijmd worden. Dit is makkelijk zelf te doen, zeker als je, zoals wij, voegloos wilt werken. De waterdichtheid wordt door de isolatieplaat gegarandeerd. Dan krijg je zoiets (maar dan in grijs):
 
 
Op zich zijn de steenstrips iets beter voor het milieu, aangezien je er maar de helft van nodig hebt. Maar niet echt goedkoop.
 
We kunnen natuurlijk ook nog gewone bakstenen nemen. Dit is qua aanschaf het goedkoopst (dan leem, dan steenstrips), maar dit moet wel gemetseld worden. Plus, we weten dat de gemeente daar geen bezwaar tegen heeft. Iets wat we van de lemen stenen nog niet weten. Het ziet er toch anders uit dan bakstenen.
 
Bakstenen:
 
Of:
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten