woensdag 5 november 2014

Lucht warmte pomp

Bij het informeren naar zonnepanelen kreeg ik een heel interessant telefoontje van een enthousiaste zonnepaneelverkoper. Hij vertelde dat ook op het gasverbruik bespaard kan worden door middel van een overschot aan zonnepanelen en een zgn. lucht-warmtepomp. Deze warmtepomp werkt feitelijk zoals een airconditioner, maar dan omgekeerd. Dus hij voert warmte af in het huis en haalt deze uit de buitenlucht. Deze warmte wordt dan gebruikt om de CV ketel te helpen met verwarmen van het huis en het tapwater. De warmtepomp verbruikt per jaar ongeveer 1000-2000 kWh, dus dat moet je aan extra zonnepanelen op je dak leggen zodat het geen extra geld kost. In feite wek je zo dus met behulp van de zonnepanelen ook gas op (eigenlijk bespaar je gewoon op je gas verbruik en gebruik je meer elektrische energie).

lucht/water warmtepomp haal energie uit buitenlucht en Hoe werkt een warmtepomp

Dit betekend voor ons dat we 8 extra zonnepanelen nodig hebben en een lucht-warmtepomp. Dit kost ongeveer 5000 euro meer dan begroot. 20 panelen zouden mooi passen in 2 rijen van 10 in portait stand. Het enige probleem is de schoorsteen, hopelijk kunnen alle panelen boven de schoorsteen liggen, anders is het zo'n vreemd gezicht. Het enige probleem is de "airco" unit. Deze moet ergens buiten komen staan, maar zo'n ding is niet echt heel erg mooi. Misschien kunnen we er een paar struiken omheen zetten.

Als we dan een kacheltje kopen dan kunnen we in de koudste maanden op hout stoken en hebben we vrijwel geen energiekosten. Ik ben voor!

1 opmerking: