woensdag 21 januari 2015

Isolatie

Ze zijn bezig met de isolatie van onze woning. We hebben gekozen voor een 100% plantaardige isolatieplaat gemaakt van hennep. Daarbij worden dus geen schadelijke stoffen gebruikt en wordt in Frankrijk bij Cavac geproduceerd.
Daarbij hebben we een mazzeltje. Er was 140mm isolatie voorzien, maar schijnbaar was 2x80mm net zo duur, dus krijgen we 160mm isolatie. Dit zorgt voor een verbetering van 0.5 op de R-waarde. Dus ipv 4.5 krijgen we dus R=5 m2.K/W.

Op de balken moet extra isolatie komen om de opgegeven R-waarde te halen, hiervoor wordt isolatieplaat van Kingspan gebruikt. Van de hardschuim isolatieplaten is dit de milieuvriendelijkste. En zo'n plaat heeft een 2x zo hoge isolatiewaarde als de hennep platen. Op de palen is niet zoveel ruimte, dus je moet wel.
Het dak zit er bijna op. Nog een klein randje en dan is het dicht. Men heeft gewacht met dit deel omdat ergens daar een gat moet komen voor de afvoer van de CV ketel. Maar we zijn er nog niet helemaal over uit zijn welke ketel we nemen. Ik neig naar de Itho Daalderop HP cool cube aangezien we hiermee een reductie op de EPC halen van 0.3. Dus bij gebruik van deze ketel (en ingebouwde warmtepomp) gaat onze EPC van 0.52 naar 0.22. Maar volgens de specificatie moet deze ketel bevestigd worden aan wanden die een massa hebben van meer dan 200 Kg per vierkante meter. Dat halen wij niet, dus om trillingen en herrie te voorkomen is Jack Coolen aan het onderzoeken hoe de ketel gemonteerd moet worden. Als dit echt problematisch is, wordt het een andere ketel.

2 opmerkingen:

  1. We hebben alles bekeken, het ziet er goed uit.
    Hou je ook rekening met evt. verwarming in je toekomstige garage.
    Mama en papa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als het goed is, is daar die blauwe leiding voor die uit de grond komt naast het huis. We moeten nog 50 plankjes, dus na het weekend hoeven we even niet meer te schilderen.

    BeantwoordenVerwijderen