dinsdag 20 januari 2015

Zonnepanelen

Nu het dak bijna gereed is, wordt het tijd om na te denken over zonnepanelen. Dat we zonnepanelen willen is al duidelijk, maar welke. Er zijn een aantal verschillende technieken:


  • Monokristallijn
  • Polykristallijn
  • Amorf silicium
  • Thin film CIS
  • Thin film CIGS

De mono- en polykristallijn panelen worden het meest verkocht. Deze panelen hebben meestal een afmeting van 1.65 x 1.0 meter. Daarvan passen er 20 op ons dak, boven de schoorsteen. Het meest voorkomende opgewekte vermogen is 250 Wp, maar er zijn ook panelen met 285 Wp. Dit komt dus neer op 151 - 172 Wp per vierkante meter. Deze panelen zijn opgebouwd uit 5" of 6" cellen die het karakteristieke uiterlijk van zonnepanelen veroorzaken. Er zijn wel full-black panelen, maar deze hebben eigenlijk alleen een zwart frame, de cellen zijn nog steeds blauw-achtig.

De Amorf silicon wordt eigenlijk vrijwel niet verkocht. Dus deze laat ik buiten beschouwing.


De Thin film panelen zijn er in 2 productie moethoden, de CIS (bv van Solar Frontier, CIS staat voor Copper-Indium-Selenium en is de verbinding waaruit de halfgeleider die de energie opwekt is opgebouwd) en CIGS (bv van TSMC, CIGS staat voor Copper, Indium, Gallium, Selenide als opbouw van de halfgeleider). Het voordeel van deze panelen is dat er veel minder grondstoffen nodig zijn om ze te maken. In de orde van 3% van de hoeveelheid van poly kristallijn panelen. Dit is erg voordelig voor het milieu. Het nadeel is dat de opbrengst minder is. De panelen van Solar Frontier zijn 1.26 x 0.9 meter en daarvan passen er 30 op ons dak. De panelen van TSMC zijn 1.65 x 0.66 m en daarvan passen er ook 30 op ons dak, hoewel we dan wel minder oppervlakte bestrijken als met de Solar Frontier panelen. De panelen van Solar Frontier leveren 170 Wp (136 Wp per vierkante meter), de panelen van TSMC leveren 155 Wp (146 Wp per vierkante meter).

Qua prijzen komt het allemaal vrijwel overeen per vierkante meter. Dus de vraag is, welke zijn het beste. Wij neigen het meest naar de Solar Frontier panelen, omdat deze minder milieu-impact hebben bij het maken. De totale terugverdientijd zal dus een stuk lager zijn. Daarbij zijn deze panelen helemaal zwart. En we behalen zo de beoogde 5000 Wp (5100 Wp zelfs), terwijl dat met de TSMC panelen niet zo is (maar 4650 Wp) maar die zijn wel goedkoper in totaal. Voor het zelfde geld als de Solar Frontier panelen kan ik 34 TSMC panelen kopen, maar dat staat zo raar op het dak, 2 rijen van 15 panelen en dan 4 losse er onder.

Dus Solar Frontier wordt het. Ik heb een aantal offertes gevraagd van bedrijven in de buurt. Nu maar afwachten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten