woensdag 4 februari 2015

Douche WTW

Een douche WTW (Warmte Terug Win). Is dat iets wat we moeten doen, of niet. Dat is de vraag. De een zegt dat het vrijwel niets uitmaakt omdat het te lang duurt om de WTW unit te laten opwarmen. "Voordat je voordeel hebt ben je al onder de douche uit". De ander zegt dat je tot 200 m3 gas per jaar kunt besparen. Dat is toch een leuke besparing voor iets wat 500 euro kost om te installeren. Het is dus in 5 jaar terug verdient. Net zoals de warmtepomp en de zonnepanelen.

Nou sta ik wel elke dag onder de douche en dat duurt zo'n 9 minuten, dus ik denk er wel voordeel bij te hebben. Het verlaagt onze EPC met nog eens ca 0.1 naar onder de 0.15. Dat zou betekenen dat we vrijwel geen geld kwijt zijn voor de energiekosten voor ons huis. Dat is altijd leuk.

Navraag bij gebruikers blijkt dat de DWTW al na 2 minuten duidelijk opgewarmd is en dat na 3 a 4 minuten de max temperatuur bereikt is. Dus met 9 minuten douchen ga ik dan nog 5 minuten voordeel hebben van een hogere aanvoertemperatuur naar de douche en de CV ketel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten